„Dacă am citi doar ce citesc alții, am ajunge să gândim ca toată lumea.”
(Haruki Murakami, Pădurea Norvegiană, Ed. Polirom, 2002)
Vremea răcoroasă și ninsoarea complet neașteptată din această săptămână ne-a dus un pic cu gândul la melancolia care plutește în literatura japoneză.
Astfel că săptămâna aceasta vom face o călătorie literară în lumea lui Haruki Murakami, un autor care a depășit de mult și cu mult granițele Japoniei. Traducerile cărților sale în mai mult de 50 de limbi l-au făcut cunoscut în rândul multor pasionați de literatură.
Astăzi ne dorim să facem cunoștință cu autorul dintr-o altă perspectivă; nu vrem să facem cunoștință cu el numai din perspectiva impresionantei sale bibliografii (deși este greu să ignori acest aspect 😊), ci mai degrabă să vedem cine este omul din spatele rândurilor scrise cu atâta iscusință.
În ciuda succesului enorm de care se bucură, Murakami nu se consideră un artist. Într-un interviu pentru The Guardian, acesta a mărturisit că este „doar un tip care știe să scrie”. O doză de modestie care surprinde și încântă în același timp 😊. Acest „doar un tip” incredibil de talentat și-a găsit motivația de a scrie într-o zi din luna aprilie a anului 1978, în timp ce se uita la un meci de baseball. După cum a declarat într-un interviu publicat pe website-ul personal, a simțit-o ca pe o epifanie, până la acel moment fiind convins că drumul lui va avea de-a face cu Facultatea de Teatru de la Universitatea Waseda, unde și-a încheiat studiile.
„Amintirile te încălzesc dinăuntru. Dar, în acelaşi timp, te sfâşie.”
(Haruki Murakami, Kafka pe malul mării, Ed. Polirom, 2006)
Romanul autobiografic „Autoportretul scriitorului ca alergător de cursă lungă” (Ed. Polirom, 2009) ne mai oferă câteva informații extrem de interesante despre stilul de viață al autorului. Acesta se trezește la 4 în aproape fiecare dimineață, scrie până la prânz, iar ziua o încheie la ora 9 seara. O rutină „de fier”, dar care ne dezvăluie puterea ritualului.
©Arhivă personală
Numai pisicile ne mai dezvăluie o pasiune atât de puternică pentru rutină și ritual. Și cel mai probabil nu este o coincidență faptul că Murakami apreciază enorm pisicile, avându-le mereu în preajmă de când se știe. În romanele lui Murakami descoperim că pisica este un simbol recurent și nu rar ne-a fugit mintea către descoperirea sensului unui simbol atât de drăgălaș. Căutarea sensului poate lua însă oficial sfârșit, deoarece chiar autorul a dezvăluit într-un interviu sensul pisicilor în romanele sale: nici unul 😊. Drăgălășenia lor contagioasă l-au făcut pe Murakami să le ofere un rol important în romanele sale, fără a le cere nimic în schimb 😊.
„Când furtuna va înceta, nu vei înțelege prea bine cum ai reușit să scapi cu viață. Nu vei fi sigur nici măcar că ai trecut cu adevărat. Însă un lucru îți va fi clar: tu, cel care a ieșit din furtună, nu mai ești același cu cel care a pășit în ea. Da, asta înseamnă furtuna de nisip”
(Haruki Murakami, Kafka pe malul mării, Ed. Polirom, 2006)
Lista sa de opere literare cuprinde și non-ficțiune. Underground. Atentatul de la Tokio și spiritul japonez, publicată de Polirom în anul 2008 prezintă o serie de interviuri pe marginea atacului cu gaz sarin de la metroul din orașul Tokyo din anul 1995. Cartea cuprinde atât interviuri cu supraviețuitori, cât și cu membri ai sectei Aum, care a pus la cale acest atac terorist unic în istoria modernă a Japoniei. Cartea este o adevărată incursiune istorică, scrisă cu sinceritate și ne reamintește că a învăța o nouă limbă străină presupune să acceptăm cultura „la bine și la rău”.
„Visez. Uneori cred că acesta este singurul lucru corect pe care îl poţi face.”
(Haruki Murakami, Iubita mea, Sputnik, Ed. Polirom, 2004)
Ne îndreptăm acum atenția către muzică, o altă pasiune a autorului, care se reflectă fin în multe dintre operele sale și care l-a împins la aproape 30 de ani să își deschidă un bar de jazz, numit Peter Cat, după numele animăluțului său de companie. După cele deja descoperite despre el, parcă nu ne surprinde deloc acest nume 😊. Pasiunea sa pentru muzică nu se rezumă numai la jazz. Seria de interviuri ale autorului cu dirijorul japonez Seiji Ozawa, cuprinse în volumul Pur și simplu despre muzică (Polirom, 2018) ne dezvăluie numeroasele cunoștințe ale acestuia despre muzica clasică, cunoștințe care pe alocuri îl surprind chiar și pe dirjior!
Prin stilul în care scrie, dar și prin modul în care abordează viața și scrisul, Haruki Murakami este cu siguranță o personalitate cu totul ieșită din comun, în cel mai bun sens al cuvântului. Și sperăm ca aceste crâmpeie din viața autorului să trezească curiozitatea șoricelului de bibliotecă din voi, care să vrea să afle cât mai multe din și despre lumea lui Murakami. Întreaga lui bibliografie vă așteaptă cu drag în lumea de un realism magic pe care ne-o oferă imaginația greu de egalat a unui autor care sperăm să se bucure curând de un premiu Nobel pentru literatură 😊.
Leave A Comment