Un oraș care fură privirile. ©Wikipedia
Jocurile Olimpice de anul acesta ne-au oferit posibilitatea de a ne bucura de un eveniment sportiv mult-așteptat, dar și de a admira, mulțumită materialelor video, splendoarea unui oraș care are capacitatea de a „fura” privirile.
Metropola Tokio, denumire pe care a câștigat-o pe bună dreptate, este (re)cunoscut ca fiind un oraș care pulsează a viață și a nou. Tokio este un oraș al contrastelor, care se împletesc într-un mod miraculos. Și tot pe bună dreptate putem afirma despre acest oraș că este unul dintre cele mai importante repere în materie de tehnologie, istorie și specialități culinare.
Am decis că pentru acest articol ne vom afla sub semnul rebeliunii 😊. Cu siguranță în Tokio nu vom duce lipsă de o listă deosebit de generoasă de lucruri pe care le putem întreprinde. Este foarte ușor să te lași purtat(ă) de districte faimoase, ca de exemplu Shibuya și Shinjuki. Călătoria noastră însă nu ne va duce în locurile clasice din Tokio (pentru a detalia cu adevărat o astfel de incursiune am avea nevoie să scriem un roman în cel puțin două volume 🤣). Călătoria noastră va fi una fără o ordine cronologică, fără un parcurs anume prin oraș, ci o călătorie cu sufletul, care să ne aducă visare, energie și dorință de descoperire. 🔍
Să începem! 💗
Nu ne vom lipsi de o rundă de prezentare, ca la carte, pentru a descoperi cele mai importante informații despre un oraș care abundă în istorie.
Să ne facem, deci, împreună temele 🤓
Situată la capătul Golfului Tokio, prefectura face parte din regiunea Kantō, de pe insula principală a Japoniei, Honshu. În prezent, în zona metropolitană Tokyo locuiesc peste 35 de milioane de persoane, dintre care peste 13 milioane în centrul orașului. Este cea mai mare zonă metropolitană din lume în funcție de populație. Pe măsură ce orașul și-a continuat expansiunea, acesta a fost subdivizat în numeroase entități mai mici, adesea autonome, inclusiv 23 de “circumscripții speciale” care formează nucleul orașului, treizeci de orașe mai mici, sate și orașe, precum și o serie de insule. În Tokio nu este foarte greu să te pierzi. 🤣
Amplasarea Orașului Tokyo în Golful Tokio de pe Insula Honshuu. ©Wikipedia
Devenind reședința shogunatului Tokugawa în 1603, Tokyo s-a transformat dintr-un sat de pescari într-un centru de referință. Numele orașului a fost schimbat oficial în Tokio, adică capitala estică, în 1868, când perioada de aproape 700 de ani a shogunatului a luat sfârșit, iar noul împărat Meiji și-a mutat reședința acolo. Deși Tokio a rămas de atunci capitala de facto, nu există nicio regulă care să o facă capitala „oficială” a Japoniei, ceea ce i-a făcut pe mulți să afirme că de fapt Kyoto ar fi „proprietarul de drept” al acestui titlu.
Despre Hiroshima și Nagasaki știm că au suferit enorm de pe urma bombardamentelor devastatoare, dar este important să știm că Aliații au început o serie devastatoare de raiduri nocturne de bombardamente incendiare, care au culminat cu Operațiunea Meetinghouse, când peste 2.000 de tone de bombe incendiare au fost lansate asupra orașului în doar 48 de ore, ucigând între 80.000 și 130.000 de oameni. Rămâne cel mai distructiv raid de bombardament din istorie.
Despre Tokio trebuie să știm că are cea mai complexă rețea de metrou din lume. Iar în martie 1995, aceasta a fost ținta unui atac cu gaz sarin organizat de secta Aum Shinri Kyo în mai multe stații de metrou, ucigând 13 persoane și rănind peste 1.000. Pentru mai multe informații despre acest atac care a șocat o națiune întreagă vă invităm să citiți opera Underground de Haruki Murakami. După cum au afirmat și editorii revistei Publishers Weekly: „Scopul lui Murakami este să asculte și să consemneze, în secțiuni separate, atât relatările victimelor, cât și pe cele ale atentatorilor. Victimele sunt oameni obișnuiți: funcționari sau angajați de la metrou care povestesc ce li s-a întâmplat, cum au reacționat pe moment și ce efecte a avut acest eveniment asupra vieții lor ulterioare. Descrierea aceluiași fapt din diferite puncte de vedere amintește oarecum de Rashomon, iar poveștile cuprinse aici fascinează prin caracterul lor cumulativ: fiecare perspectiva adaugă tabloului de ansamblu câteva detalii suplimentare, construind astfel o imagine complexa și nuanțată.”
Opera Underground a lui Haruki Murakami, în traducere în română de Adina Mihaela Albulescu. ©Libris
Impresionanta rețea de metrou din Tokio. ©Tokyometro.jp
După această rundă (relativ) scurtă de prezentări, vom trece la partea rebelă a articolului nostru, probabil la fel de rebelă precum personajul cu același nume din serialul Casa de Papel. 🤣
După cum spuneam, există numeroase ghiduri despre Tokio, adevărate cărți generoase cu toate obiectivele turistice demne de vizitat în acest oraș. Ne permitem să afirmăm că nici cei mai longevivi localnici ai orașului nu au reușit probabil să viziteze tot! Așa că ce ar fi, în locul unei clasice incursiuni în acest oraș fascinant, să descoperim 5 lucruri total altfel pe care le-am putea face aici? Pe care cu siguranță nu le-am putea da uitării prea repede? Și despre care, odată ce ai avut parte de ele, vei afirma cu certitudine: asta se poate întâmpla numai în Japonia!
Ce ai zice dacă ne-am costuma în Mario (da, Mario din SuperMario) sau în orice alt personaj din adorata serie de jocuri, ne-am urca într-o mașinuță go kart și ne-am plimba pe străzile din Tokio? În traficul din metropolă nu este ceva neobișnuit să vezi așa ceva la semafor. În plus, este o modalitate foarte simpatică de a lua pulsul orașului și de a vedea cât mai multe străzi. 🏎️ Știu că pare o experiență aproape ireală, dar avem dovada 😊.
Go Kart în Tokio este real! ©Getyourguide
Nu puteam ca pe lista noastră să nu trecem și un templu, dar evident, nu uitați că această listă include locuri altfel, deci nu vă așteptați să mergem într-un loc „clasic”. Templul ales este ca un fel de rai al Maneki Neko, al adorabilelor pisicuțe care ne fac cu mânuța. Aceste pisicuțe au o istorie îndelungată în Japonia și se pare că legenda pisicuțelor aducătoare de noroc a luat naștere în Templul Gotokuji, care este chiar următoarea noastră oprire. Legenda spune că maneki neko își are originea în perioada Edo, când un lord feudal din Hikone (un oraș din actuala prefectură Shiga) a trecut pe lângă un templu din Edo. Acolo, a întâlnit o pisică care i-a făcut semn să intre în templu. Lordul a urmat pisica și a decis să se oprească la templu; la scurt timp după aceea, a venit o furtună. Lordul, care s-a adăpostit în templu, a devenit recunoscător pentru fapta pisicii; în cele din urmă, a strâns suficiente fonduri pentru a reconstrui și a revendica templul ca templu al familiei sale, care a devenit în cele din urmă Gotokuji. Odată cu trecerea timpului, oamenii au început să ofere figurine maneki neko templului în semn de recunoștință atunci când dorințele lor se împlineau. Așadar iată-ne ajunși în raiul pisicuțelor aducătoare de noroc 😊. Gotokuji este situat în cartierul liniștit Setagaya din Tokio, departe de agitația orașului.
Pisicuțe aducătoare de noroc la Templu Gotokuji. ©Tofugu
Știți oare ce gust are curcubeul? Nu? Localul Le Shiner din cartierul Harajuku are răspunsul! 🌈 Aici totul are uimitoarele culori ale curcubeului. Iar prin tot ne referim la toate bunătățile din local! Da, aici poți mânca sanviș cu brânză în culorile curcubeului! Și slavă raiului culorilor, coloranții sunt naturali 😊.
Acesta chiar este un sandviș cu brânză 😊. ©DiscoverJapan
Când vorbim de artă contemporană japoneză, nu o putem exclude pe artista Yayoi Kusama din ecuație. Instalațiile sale pline de culori și forme geometrice au fascinat întreg mapamondul. Operele sale explorează multe teme fundamentale, ca de exemplu feminismul și minimalismul, ele căpătând o puternică nuanță suprarealistă, dar și una foarte personală, Kusama afirmând despre creațiile ei: „Mă lupt cu durerea, anxietatea și frica în fiecare zi, iar singura metodă pe care am găsit-o care mi-a ușurat boala este să continui să creez artă. Am urmat firul artei și am descoperit cumva o cale care îmi permitea să trăiesc.”. De aceea, muzeul Yayoi Kusama din Tokio nu poate lipsi din lista noastră.
Obsesie pentru flori (2017/2020) @Muzeul Yayoi Kusama Tokio
Și, la final, haideți să încheiem aventura prin.. cântec! În Japonia, cultul pentru karaoke este răspândit la scară largă și nu de puține ori, serile de lucru de la birou se încheie cu o porție de karaoke într-unul din multele baruri care oferă astfel de servicii. Și desigur, suntem în Tokio, așa că în multe localuri avem parte chiar și de costume în care ne putem îmbrăca pentru a ne prezenta talentul muzical în fața prietenilor sau alături de prieteni. Mic pont: Dragostea din Tei de la O-Zone este un cântec tare popular în astfel de baruri 🎶.
Karaoke Kan este barul de Karaoke unde s-au turnat și scenele de karaoke din filmul Lost in Translation cu Bill Murray și Scarlett Johansson ©TripAdvisor
În încheierea acestei incursiuni trebuie să vă mărturisim că nu ne-a fost deloc ușor să alegem DOAR 5 locuri care să susțină ideea noastră de Tokio altfel 😊. Pentru că experiențele sunt atât de diverse și de numeroase încât da, am putea scrie o carte întreagă și despre ele!
Sperăm însă că aceste idei v-au dat curajul de a vrea să descoperiți ce poate însemna acel „altfel” dintr-un oraș și să nu uităm că a vizita un oraș cu adevărat înseamnă de fapt a face acele lucruri care ne vor rămâne nouă în suflet 💗 și că nu există variante „corecte” sau „greșite” de a vizita un oraș. Comorile unui oraș sunt diferite în funcție de ochii care vin să îl vadă 👀.
Leave A Comment