„De-aș privi floarea asta ca pe oricare alta,

Inima nu mi s-ar mai înroura.”

(Citat din Murasaki Shikibu: Povestea lui Genji, cap. 8 traducerea din limba japoneză în limba română de Angela Hondru, Editura Polirom, 2017)

花見, hanami sau privitul florilor de cireș (sakura) este cu siguranță o tradiție pe care nu ai cum să nu o îndrăgești prin frumusețea ei plină de simplitate și care ne aduce cu blândețe aminte de efemeritatea clipelor.

©Pixabay

Istoria hanami se întinde de-a lungul secolelor, ca multe dintre tradițiile japoneze care pulsează de viață și în zilele noastre. Se pare că acest obicei ar fi luat naștere în perioada Nara (710-794), când florile de ume, adică cele de prun, „furau lumina reflectoarelor”. Odată cu perioada Heian (794-1185), florile de sakura și-au revendicat titlul de regine absolute ale acestui spectacol plin de culoare. Dar și un loc în literatură, capitolul „Banchetul florilor de cireș” din „Povestea lui Genji” consemnând pentru eternitate o tradiție care urma să scrie istorie. Obiceiul „demn numai de regi” a coborât în rândurile oamenilor de rând odată cu perioada Edo (1600-1867), unde a rămas până în prezent.

©Pixabay

Călătorim cu mașina timpului până în zilele noastre, închidem ochii și dăm o fugă cu imaginația până în Japonia, în paradisul florilor de sakura, unde sezonul începe să își facă simțită prezența anul acesta. Spectacolul naturii are de regulă loc între lunile martie și mai, în funcție de regiunea unde ne aflăm. Institutul Meteorologic Japonez este cel care anunță în fiecare an 桜前線sakurazensen, în traducere frontul sakura. Ce poate fi mai frumos decât să afli de la meteo că urmează să plouă cu flori? 😊

Harta înfloririi florilor de cireș din 2021 ©https://sakura.weathermap.jp/

Este lesne de înțeles de ce nu suntem singurii atât de fermecați de florile de cireș. Iar a prinde un „loc bun” la mult așteptatul spectacol nu este mereu cel mai ușor lucru de făcut. Vorbim aici de strategii bine puse la punct în rândul companiilor și familiilor. Cei mai nerăbdători își rezervă cele mai bune locuri chiar și cu o seară înainte. O păturică bine plasată sub un sakura este cheia fericirii multora dintre doritori 😊. Niște spiriduși ai florilor de cireș ne-au șoptit că multe companii oferă chiar jumătate de zi liberă angajaților care se duc să pună păturica potrivită la locul potrivit!

Un hanami de poveste în fața Castelului Himeji ©https://en.wikipedia.org/wiki/Hanami

Odată rezolvată „dilema păturicii”, ne putem ocupa cum se cuvine de toate delicatesele pe care vrem să le avem în coșul de picnic. O masă de hanami clasică constă în: onigiri, delicioasele biluțe de orez, cum altfel decât roz în această perioadă, inegalabilele sakura mochi, prăjiturelele dulci care îți încântă sufletul, dar și nelipsitul hanami bento, tematic, delicios, de neratat 😊.

Iar toată atmosfera îmbătătoare parcă te face să stai până târziu în noapte și să te bucuri de tot zumzetul din jur. Nu îți face griji, nu vei fi singur! Hanami se transformă în yozakura, un termen care definește obiceiul de a admira florile de cireș pe fundalul cerului înstelat. Și cum să îți vină să pleci acasă când fiecare lanternă agățată în cireși îți șoptește să mai rămâi un pic?

Yozakura pe muntele Eboshiyama ©https://ja.wikipedia.org/wiki/花見

Și iată cum haosul rutinei zilnice pare a fi undeva departe. Înconjurați fiind de magia florilor de sakura, ajungem să ne reamintim de frumusețea ascunsă în lucrurile care ne înconjoară. Ceea ce până ieri părea un clișeu, azi pare singurul adevăr care ne călăuzește.