Seria noastră de incursiuni în lumea băilor termale japoneze va cuprinde mai multe părți. Pentru că această tradiție merită cu siguranță toată atenția 😊. Și cu siguranță nu sunt de ignorat, pentru că cele aproximativ 25.000 de izvoare termale sunt sursa „de alimentare” pentru peste 3000 de onsen-uri din diverse locuri ale țării.
În mod normal, am alege să începem cu istoria lor, dar am ales să fim “rebeli” și să începem cu practica 😊. Poate că după o călătorie, chiar și virtuală, către unele dintre cele mai frumoase băi termale japoneze vom ajunge să asimilăm altfel toată istoria lor și să le înțelegem și mai bine semnificația. Iar odată trecuți peste provocarea cu care se confruntă umanitatea la ora actuală, vă dorim și vă invităm să le descoperiți pe viu, pentru că nimic nu poate înlocui adevărata practică, cu toate simțurile prezente.
De la bun început trebuie menționat că umila noastră listă a picat în „capcana” subiectivității propriilor noastre alegeri și că ne-a fost extrem de greu să ne limităm la numai 5 oaze de bucurie. Sperăm însă ca mica noastră incursiune să vă încânte sufletele și să trezească și mai mult dorința de (re)descoperire.
Înainte de răsfățul general, numai câteva informații demne de ținut minte 🤓
Există două mari categorii de băi termale: onsen (温泉) și rotenburo (露天風呂). Acestea pot fi publice sau administrate de hoteluri și ryokan-uri (旅館), adică frumoasele și tradiționalele hanuri japoneze, precum și de hotelurile de tip bed & breakfast (民宿 minshuku) – pe care le putem numi cu ușurință în astfel de situații „bed&breakfast&happiness” 😊. Băile termale au zone separate pentru bărbați și femei, din motive pe care le vom descoperi în rândurile ce urmează.
Un macac fericit într-un rotenburo din Nagano. Știați că băile termale de tip rotenburo sunt în mod special populare fix pentru întâlnirile cu maimuțicile fericite care nu se dau înlături de la o porție de relaxare? ©Pixabay
Și ce ar fi o tradiție japoneză „ca la carte” fără partea de etichetă? Ne dorim să împărtășim cu voi cele mai importante reguli de respectat într-un onsen, pe cât de interesante, pe atât de stricte 😊. Dar nu vă speriați, cum călătoria noastră inițială este pur virtuală, vom avea tot timpul din lume să le învățăm și să ne împăcăm cu ele ❤️.
Deci să trecem împreună în revistă cele mai importante aspecte 📝
- Curățenia. Aici nu ne referim numai la faptul că oriunde în jurul nostru trebuie să ne asigurăm că lăsăm lună. Ci și la curățenia corporală! În onsen-uri este extrem de important să ne spălăm bine corpul cu apă și săpun înainte de îmbăiere. Mai ales pentru că în apă nu intrăm decât goi 🤯, costumele de baie nefiind acceptate sub nicio formă. ⛔🩳🩱 (excepții se găsesc numai în onsen-urile moderne cu zone mixte) Se pune atât de mult preț pe curățenie, încât există locuri speciale „de spălare” 🛀. Iar în aceste locuri îți sunt puse la dispoziție toate cosmeticele necesare, pentru o îmbăiere cum se cuvine. Odată plecat din această zonă, este important să te ștergi bine și să nu lași dâre de apă! 🌊
- Prosopul este un alt subiect „hot” 🥵 precum apa din băi 🧻. Este foarte important să ai un prosop cu tine, de regulă un prosop pe care să îl folosești pe post de „acoperire” 🕵️ până ajungi în zone de băi. Ce nu ai voie 🚫: să introduci prosopul în apă! Cel mai bine este să îl lași pe marginea băii (sau, dacă este mic, să îl ții pe cap).
- Tatuajele. 🎨 Tatuajele sunt un subiect tabu în societatea japoneză și este atât de interesant modul în care sunt privite, încât cel mai probabil ar merita să le dedicăm un articol întreg. Revenind la tatuajele din onsen, vă putem spune că în principiu sunt interzise. De ce? Pentru că Yakuza 🗡️. Operatorii onsen-urilor și-au dorit astfel să țină departe membrii oricăror grupări criminale. Iar tatuajele au fost considerate a fi o strategie potrivită, pentru că de regulă, membrii grupărilor mafiote au tatuaje extrem de elaborate și vizibile. O excepție de la regulă o constituie turiștii 🛄 cu mici tatuaje, DACĂ pot fi acoperite.
- Alcoolul 🍶 este un subiect la fel de interzis în onsen-uri, precum tatuajele de mari dimensiuni de pe corpurile japonezilor. În aceste oaze de relaxare este permis să bei numai apă, pentru că periculoasa combinație dintre alcool și starea de … „fericire” 🥴 nu este deloc de dorit.
Un exemplu de reguli expuse la intrarea într-un onsen. ©Momentum.travel
Am promis fără teorie, dar nu se putea fără eticheta potrivită. Răsplata: călătoria mult dorită
( ̄∇ ̄ノノ”
- „Spa World Hotel” din Osaka promite multe chiar din nume. Și oferă pe măsură. Aici te poți bucura de băi în stil european la etajul 3 și băi în stil asiatic la etajul 5. Nimic nu poate fi mai frumos decât o călătorie în timpul unei călătorii 😊. În fiecare lună se schimbă grupul țintă căruia îi este alocat tipul de baie respectiv; cu alte cuvinte, dacă luna în curs este dedicată bărbaților în băile în stil european, atunci femeile se vor putea bucura de băile în stil asiatic și invers. Surpriza vine pe datele de 30 și 31 ale lunii când te poți bucura de ambele zone 🧖♀️.