Înainte de a face călătoria noastră către un tărâm plin de veselie și zâmbete, venim către voi cu rugămintea de a face un exercițiu de imaginație: închide ochii și gândește-te la cea mai frumoasă zi din copilăria ta. Ce se vede? Cum miroase? Este cald, frig? Ninge? Sau mai degrabă este mult soare? Ce gust îți vine în minte? Și ce haine purtai? Cum te simțeai?
Poate că mulți dintre japonezi, dacă ar face același exercițiu de imaginație, s-ar putea gândi la Shichi-Go-San, o zi care celebrează copilăria, ludicul și jovialitatea celor mici.
七五三, literalmente 7-5-3, este o sărbătoare deosebită, care, pe data de 15 noiembrie, celebrează băieții de 3 și 5 ani și fetele de 3 și 7 ani. Chiar dacă nu este zi liberă, galele de celebrare ale copiilor au loc în cel mai apropiat weekend de această dată.
Celebrarea acestor trei categorii de vârstă are atât o semnificație mai pragmatică, însă și o semnificaţie ce ține de puterea numerologiei.
Băiețel îmbrăcat pentru sărbătoarea Shichi-Go-San, în fața unui templu din Tokyo. ©Wikipedia
Sărbătoarea se pare că a luat naștere în perioada Heian (794-1185), când se celebra trecerea copiilor către copilăria mijlocie. Dacă este să privim partea un pic mai tristă a lucrurilor, realitatea perioadei sugerează faptul că mortalitatea infantilă reprezenta un adevăr greu de digerat, dar și greu de combătut în acea perioadă. Astfel că, odată cu perioada Muromachi (1336-1573), sărbătoarea a căpătat și această semnificație ascunsă, așadar o celebrare de pură bucurie din partea părinților pentru că își au în continuare dragii copii alături. Revenind pe tărâmuri un pic mai vesele, dar și pline de misticism, și anume pe tărâmurile numerologiei 🤓 ♾️, descoperim că în Asia de Est numerele impare aduc noroc. Dacă ne raportăm la vremurile moderne, putem afirma că această sărbătoare este cu siguranță aducătoare de noroc și de veselie, în casele cu prichindei care merită din plin să fie sărbătoriți și celebrați pentru simplu fapt că sunt 😊 ❤️. De asemenea, aceasta este și o sărbătoare care servește pe post de rugăciune din partea părinților, pentru ca ai lor prea iubiți micuți să fie mereu călăuziți de noroc și sănătate în viață.
Ludicul în cea mai pură formă a sa. ©Japan Wonder Travel Blog
Dacă în trecut sărbătoarea a fost pentru o lungă perioadă de vreme un punct de referință doar pentru nobilime, fiind „înnobilată” cu o serie de tradiții deosebit de formale, astăzi numai câteva dintre vechile tradiții se păstrează. Un exemplu ar fi că pentru majoritatea băiețeilor și fetițelor care participă la celebrare este prima ocazie să poarte un kimono 👘 pentru vizita la templu. De asemenea, aceasta este ziua în care nu pot lipsi fotografiile! Pentru mulți dintre copii, Shichi-Go-San reprezintă și o vizită o fotograf, pentru o sesiune foto VIP 😊 📷.
Pentru mulți, vizita la fotograf este nelipsită de Shichi-Go-San. ©Wikipedia
O zi atât de dulce nu putea să nu fie marcată chiar de ceva dulce 😊 🍭. Astfel că micuții și micuțele au parte și de un răsfăț culinar, sub forma unei lungi acadele pe nume chitose ame (千歳飴). Acadeaua „de o mie de ani”, după cum îi spune numele în japoneză este de culoare roșu-alb, culori care simbolizează creșterea sănătoasă și longevitatea. Aceasta este oferită copiilor într-o pungă cu modele cu cocor și broască țestoasă, ambele animale reprezentând același simbol: longevitatea.
O bucurie cu adevărat dulce: chitose ame. ©Bokksu
Versiuni mai moderne ale punguțelor pentru acadelele chitose ame, de pe care nu lipsesc însă și simbolurile tradiționale. ©Amuzen Tokyo
La finalul călătoriei noastre reluăm invitația de a închide ochii și de a intra, de data aceasta, în pielea unui prichindel din Țara Soarelui Răsare, care se bucură de 七五三: aleargă vesel/ă către templu, fii mândru/mândră de îmbrăcămintea de sărbătoare pe care o porți, în timp ce îți înfigi dințișorii nerăbdători în acadeaua aducătoare de noroc 🍭. Râzi cu toată inima și din tot suflețelul tău de copil și ai toată încrederea că ești pe drumul cel bun. Așa-i că a fi copil este pură magie? ❤️
Leave A Comment