În nenumărate contexte, sistemul japonez de învățământ a generat efectul de „wow” în rândul persoanelor care află despre el. Este cu adevărat „wow” faptul că gradul de alfabetizare în Japonia este de 99%!

©Pixabay

©Pixabay

Este la fel de adevărat că asupra sistemului japonez planează anumite critici legate de severitatea cu care sunt tratate în școli anumite materii (matematică, japoneză), dar și numărul de teste pe care elevii, în special cei de liceu, trebuie să îl dea, lucru care uneori sporește mai mult decât s-ar dori. În această direcție, mai mule școli din Japonia au început să facă schimbări care să vină în întâmpinarea elevilor, ușurându-le astfel „traiul” petrecut la școală. Astăzi ne dorim însă să facem o plimbare „la școală”, pentru a descoperi anumite deprinderi pe care copiii și adolescenții le învață la școală, care fac cu adevărat ca această planetă să devină un loc mai bun. Vom lăsa testele în urmă, pentru a învăța despre modul în care școala poate contribui enorm la formarea unor adulți responsabili, în conexiune cu lumea în care trăiesc. 🌱

©Pixabay

Să ne aruncăm o privire asupra modului în care este organizat sistemul de învățământ japonez. Acesta este, de regulă, organizat în cinci cicluri.

 • Yōchien (幼稚園, grădiniță) între 3 și 6 ani.
 • Shōgakkō (小学, școala elementară) între 6 și 12 ani.
 • Chūgakkō (中学, școala gimnazială) între 12 și 15 ani.
 • Kōkō (高校, liceu) între 15 și 18 ani.
 • Daigaku (大学, universitatea) sau Senmongakkō (専 門 学校, școala vocațională) este un ciclu cu o durată între 2 și 4 ani.

Anul școlar începe în luna aprilie și se încheie în luna martie, iar vacanța de vară reprezintă numai jumătate din vacanța de vară de care se bucură elevii din România.japan-960260_1280.jpg

©Pixabay

Iar acum, să pășim plini de curiozitate și încredere în școala virtuală ale cărei uși se deschid în fața ochilor minții.

Știați că…

 • învățământul este obligatoriu până la vârsta de 15 ani? 👩🏻‍🎓👨🏻‍🎓 Iar peste 90% din elevi finalizează studiile ciclului obligatoriu.
 • în conformitate cu reglementările ministerului educației, odată cu încheierea ciclului liceal, elevii trebuie să știe să scrie peste 2000 de kanji? De asemenea, până la încheierea ciclului obligatoriu, toți elevii trebuie să învețe să citească peste 2200 de kanji. 🤓
 • uniforma este obligatorie în școli? 🧥 Băieții poartă pantaloni, sacou și cămașă, în timp ce fetele trebuie să poarte fustă și cămașă. Recent, anumite școli au abordat ideea de a oferi mai multă libertate elevilor în a-și alege ținutele, permițându-le inclusiv fetelor să poarte bijuterii.
 • în școli nu există personal care să se ocupe de curățenie? 🧹 În fiecare clasă totul este lună datorită elevilor! De asemenea, elevii sunt organizați în grupe care să se ocupe și de curățarea holurilor și a curții.
 • masa 🍱 🍵 🍜 asigurată de stat este distribuită de către elevii însărcinați cu această responsabilitate? De asemenea, de curățarea ambalajelor și organizarea lor în categorii de reciclare se ocupă în continuare elevii.
 • atunci când intră în școală, elevii trebuie să își schimbe pantofii? Este cunoscut faptul că japonezii se descalță înainte de a intra în orice casă, însă acest obicei și-a făcut loc și în școlile japoneze. Indiferent dacă ești 👨🏻‍🏫👩🏻‍🏫 sensei sau 👩🏻‍🎓👨🏻‍🎓 gakusei, pantofii rămân la intrare, în dulapuri speciale , fiecare purtând în școală încălțămintea de interior sau uwagutsu (上靴).rack.jpg

  Dulapuri pentru pantofi în școli ©japanesense

 • în anumite școli ședințele școlare sunt organizate și moderate de elevi? Profesorii asistă, fără a interveni. În timpul acestor ședințe, elevii clarifică reguli și stabilesc noi directive, ca de exemplu reglementări clare cu privire la utilizarea telefonului mobil în școală. Un exemplu de astfel de școală este Liceul Kojimachi din Chiyoda, Tokyo. Astfel de inițiative sporesc independența elevilor, insuflându-le dorința de a fi responsabili prin implicare directă.
 • există anumite școli pentru persoanele care au atins vârsta de pensionare de 56 de ani? Aceste școli pentru învățare pe tot parcursul vieții oferă șansa persoanelor de a-și aprofunda cunoștințele în domenii de interes. Ciclul de studii durează 4 ani și cuprinde atât cursuri teoretice, cât și practice, materiile variind de la muzică la peisagistică. Sperăm ca școli precum cea din Prefectura Hyogo să apară în cât mai multe locuri ❣️.

Sistemul de învățământ japonez.jpeg

©Arhivă personală

Toate acestea ne arată că viziunea pentru o viață dusă în plină responsabilitate față de cei din jurul nostru nu este o utopie. Este formată din pași mici, dar siguri, care ne pot călăuzi întreaga viață. 🌱🌸