Căprioară în Parcul Nara ©Dailytravelpill

Pentru acești ochișori ne urcăm rapid în tren din Osaka, pentru a ajunge la Nara, cea de-a treia destinație de pe lista noastră. Pentru oricine aflat în Osaka, o călătorie la Nara nu trebuie să lipsească de pe listă, pentru că acest minunat oraș este la numai 40 de minute distanță de mers cu trenul 🚅. Așa că, odată urcați în tren, ne putem face planul „de bătaie”.

Să facem cunoștință cu orașul care ne va fi gazdă. 👋🏻 Nara se află alături de Osaka în regiunea Kansai de pe Insula Honshuu (本州). Nara este capitala prefecturii cu același nume, iar harta de mai jos este dovada faptului că o plimbare cu trenul nu durează mai mult decât ne-ar lua să ne bucurăm de un bento 🍱 delicios 😊. De asemenea, harta de mai jos dezvăluie și următoarea noastră oprire, și anume, în capitala prefecturii învecinate, Kyoto 😍.

Prefecturile din regiunea Kansai, situată pe Insula Honshuu ©Wikipedia

Nara are și o importanță istorică mare, pentru că înainte de a fi mutată la Kyoto în anul 794, capitala Japoniei din perioada Nara a fost chiar la Nara (710–794). Iar această importanță istorică face ca în Nara să putem descoperi așa-numitele Monumente Istorice ale Orașului Antic Nara, incluse pe lista patrimoniului cultural UNESCO. Pe lista monumentelor din Nara se numără cinci temple budiste, un templu shintoist, un palat și pădurea virgină Kasugayama, care înconjoară templul șintoist Kasuga-taisha. Pe multe dintre aceste atracții deosebite le vom regăsi și în rândurile care urmează.

Unul dintre cele mai importante festivaluri desfășurate la Nara este festivalul cunoscut sub numele de Yamayaki (山焼きcare se traduce ad literam prin „arderea muntelui”). Anual, în cea de-a patra sâmbătă a lunii ianuarie, se dă foc ierbii uscate de pe Muntele Wakakusa – un munte de 342 m din Nara. Tradiția se pare că își are rădăcinile în anul 1760, într-un conflict izbucnit între templele Tōdai-ji și Kōfuku-ji.

Yamayaki pe muntele Wakakusa ©Wikipedia

Odată coborâți din tren la Gara Kintetsu Nara Station ne vom îndrepta către prima noastră oprire, parcul Nara, aflat la numai 20 de minute de mers pe jos! Perfect cât să ne dezmorțim un pic și să ne pregătim pentru mica aventură care ne așteaptă. Parcul se află chiar la poalele muntelui Wakakusa, este fondat în anul 1880 și este considerat unul dintre cele mai vechi parcuri din Japonia. Toate sună frumos și liniștit și.. a parc 😊. Însă motivul pentru care Parcul Nara este primul pe lista noastră, nu are numai de-a face cu faptul că este aproape de gară. Parcul Nara este cunoscut în întreaga lumea pentru.. cerbi! Cerbii pătați, シカ sau 鹿 shika, au fost considerate animale sacre. După cel de-al Doilea Război Mondial, statutul lor a fost schimbat în „patrimoniu național”, ceea ce face ca orice persoană care împușcă un cerb să ajungă direct la închisoare! Revenind însă la aventura care ne așteaptă (nu degeaba vă povesteam că vom porni în căutarea lui Bambi 😊), ceea ce trebuie să știm este că în nici una din gențile noastre nu trebuie să se afle mâncare. De ce? Năsucul lor fin va detecta orice miros de mâncare, iar la insistența lor drăgălașă nu vom putea pleca din parc până nu le vom fi predat toată mâncarea 😊. Avem însă alternativa perfectă, și anume biscuiței speciali pentru căprioare (shika senbei) pe care îi putem lua direct din parc.

Biscuiței pentru căprioare în Parcul Nara ©Wikipedia

În acțiune: biscuiței de vânzare ©Dailytravelpill

Să nu credem că năsucul lor nu vor detecta biscuițeii 🤭. Mirosul lor este însă mai fin, iar șansele să nu fim „jefuiți” din prima secundă sunt totuși un pic mai mari. Deși privirile lor s-ar putea să ne convingă „să ne predăm” din prima de bunăvoie 😍.

Hanami și căprioare = un vis ❤️ ©Pinterest

Pofticios dar finuț 😊: un cerb pătat mâncând un biscuițel în Parcul Nara ©Me, myself and Japan

Mmmmmmmm, biscuițel! ©Daily Tepegraph

Deși ne va fi greu să ne luăm la revedere de la acești adorabili locuitori ai Parcului Nara, ne vom îndrepta plini de bucurie către al doilea loc deosebit de pe lista noastră: templul Todaiji. Este drept că nu ne luăm la revedere de la parc, pentru că templul se află în același loc în care ne vom mai petrece puțin timp.

Vedere din față a templului Todaiji ©Wikipedia

Todaiji (東大寺) este un templu demn de vizitat atât pentru frumusețea și liniștea conferite de un loc sacru, cât și pentru că vom călca pragul celui mai mare templu budist din țară! Construit între anii 745 și 751, templul găzduiește în Sala Mara pe Daibutsu, adică Marele Buddha, una dintre cele mai mare statui care îl înfățișează pe Buddha Vairocana, având o înălțime de 15 metri. Statuia lui Vairocana, unul dintre Cei Cinci Buddha ai Înțelepciunii, este cu adevărat impresionant, îndemnând la solemn, armonie și la echilibru. 🧘🏻‍♂️🧘🏻‍♀️

Daibutsu la Todaiji ©Wikipedia

În apropiere de Todaiji ne așteaptă și Nigatsu-dō (二月堂), o anexă importantă a templului, construită în 752. Complexitatea clădirii face ca Nigatsu-dō să treacă drept o clădire complet independentă de Todaiji. În afară de sala mare Nigatsu-dō, celelalte anexe ne așteaptă în tihnă să le descoperim 😊.

Scările care duc către Nigatsu-dō (二月堂) ©Wikipedia

Parcul Nara este și gazda Muzeului Național Nara, ale cărei baze au fost puse în anul 1889, pentru a ne bucura de colecția permanentă care cuprinde opere de artă budiste.

Vedere din față a Muzeului Național Nara ©Pop Japan

 

Ca de fiecare dată, pe lista noastră de vizitat se află și un templu șintoist, iar cel pe care urmează să îl vizităm se numește Marele Templu Kasuga (春日大社, Kasuga-taisha). Alături de Todaiji, Construit în anul 768, Kasuga se numără printre cele 8 Monumente Istorice ale Orașului Antic Nara. De asemenea, știm deja că pădurea virgină Kasugayama înconjoară acest Mare Templu, conferindu-i parcă fundalul perfect.

 

Marele Templu Kasuga (春日大社, Kasuga-taisha), într-o minunată zi de vară. ©ItaliaJapan

Lângă Templul Kasuga ne așteaptă frumoasa Grădină Botanică Manyo în plină floare. Speciile de flori de interes special aici sunt andromeda japoneză, precum și irisul japonez și glicina, care cu siguranță ne vor rămâne întipărite în ochii sufletului. De asemenea, monumentele din piatră nu sunt de ignorat, pe ele fiind înscrise poezii legate de fiecare plantă în parte 🌹🌷🥀🌺🌸🌼🌻.

Grădina Botanică Manyo toamna ©Planetware

Evenimentul Illuminara din Grădina Botanică Manyo ©Japantravel

Vorbind de grădini, nu putem rata Grădina Isuien, și nici muzeul din inima acestei grădini japoneze care ne va readuce în spiritul Zen de îndată ce facem primul pas. ❤️ Cele două grădini, din perioadele Edo și Meiji oglindesc frumusețea și sinceritatea naturii. Iar peisajul care ne servește pe post de fundal ne va da impresia că ne-am refugiat într-un basm. Muzeul de Artă Neiraku ne prezintă opere de artă recuperate în urma raidului aerian de la Kobe din anul 1945.

Muzeul Neiraku ©Isuien

Zen în grădina japoneză Isuien ©Planetware

Zen în grădina japoneză Isuien (II) ©Wikipedia

Înainte de a ne întoarce în gară, o ultimă oprire pe care o vom face este la Palatul Heijo (平城宮, Heijō-kyū), fost a reședință imperială din timpul perioadei Nara. Deși nu toate anexele mai există, fosta Sală de Audiențe a fost renovată în anul 2010, cu ocazia celei de-a 1300-a aniversări a capitalei Nara.

Fosta Sală de Audiențe a Palatului Heijō ©Japan Travel

Mâncare? Suveniruri? Sau doar poftă de cumpărături? Strada de cumpărături Higashimuki ne așteaptă „cu de toate” 😊.

Strada Higashimuki ©Tripadvisor

Mulțumiți de lista noastră vastă și plină de locuri încântătoare, iată-ne acum ajunși în gară, gata să explorăm toate aceste minunate locuri care ne așteaptă. 🥰👣