De pe la începutul lunii februarie (îndrăznim să spunem chiar finalul lunii ianuarie), florăriile abundă de bulbi de zambile, pregătite să ne încânte cu parfumul lor. În grădini, ghioceii își scot năsucul alb de sub pământul care parcă încă mai miroase a iarnă. Și pe bună dreptate, pentru că vorbim despre luna lui făurar! 🥶

Și ne tot întrebăm: oare nu este prea devreme pentru zambile? Oare nu ies prea devreme ghioceii? Ai putea zice că suntem singurii care se grăbesc să își înnobileze spațiile cu florile aducătoare de suflu nou. Însă vestea bună cu care venim astăzi este că nouă ni se alătură poporul japonez, pentru care începutul lui februarie înseamnă chiar pregătirea pentru venirea primăverii! 🌸🌼🌱

Nu este de mirare că japonezii își doresc atât de mult ca primăvara să le inunde casele de nou și de căldură. Să nu uităm că acest anotimp al înfloririi are un loc aparte în sufletele niponilor, suflete în care, în fiecare an se cuibăresc florile de cireș, pentru că hanami a fost și va rămâne una dintre cele mai emblematice activități de primăvară (aici veți putea descoperi povestea uneia dintre cele mai cuceritoare tradiții din Țara Soarelui Răsare). Și dacă tot am vorbit despre hanami, nu puteam să nu profităm de acest moment, pentru a vă încânta cu o altă veste bună, care vine sub forma „prognozei hanami” pentru anul acesta!

Prognoza Hanami pentru anul 2022 ©Livejapan

Valul de entuziasm ne readuce la povestea noastră de astăzi, și anume la celebrarea unei sărbători care ne aduce cu un pas mai aproape de anotimpul razelor de soare, al albinelor și al infinitului parfum din aer 😊.

Setsubun (節分) înseamnă literalmente împărțirea anotimpurilor, adică separarea clară care trebuie făcută între anotimpul reculegerii și cel al renașterii. Setsubun este o sărbătoare care are loc în ultima zi de iarnă, conform calendarului japonez tradițional. Aceasta poate să pice pe 2, 3 sau chiar 4 februarie. Anul acesta, ultima zi de iarnă a fost 3 februarie, iar în 2023 ne vom lua la revedere de la anotimpul rece tot pe data de 3 februarie. Dacă setsubunmarchează ultima zi de iarnă, vrem să vă mai facem cunoștință cu un alt termen, și anume 立春 (risshun), care desemnează prima zi de primăvară.

Și cum o sărbătoare nu este o sărbătoare completă fără câteva tradiții care să o facă de neuitat, vă invităm alături de noi ca în luna lui setsubun să descoperiți neobișnuitul din această sărbătoare, o sărbătoare apreciată în mod special de copii (sau de copii din sufletele noastre 😊), pentru că include demoni și boabe de soia! 🌱👺

Să înceapă duelul anotimpurilor! ©Gaijinpot

Pentru început, trebuie să ne pregătim pentru mamemaki (豆まき) sau aruncarea boabelor de soia. Pentru aceasta avem nevoie de:

  1. Boabe de soia prăjite și puse într-un asakemasu (cutia în care, în mod tradițional se poate servi sake; cu siguranță nu se supără primăvara pe noi dacă alegem să folosim o cutiuță de lemn obișnuită 😊)
  2. Un demon sau un oni! (mai greu de găsit, știm, dar primăvara este la fel de generoasă cu noi și ne oferă alternativa de avea o mască cu demon; mai trebuie să vedem cine vrea să o și poarte 😀). Culoarea măștii simbolizează trăsătura negativă pe care dorim să o „dăm afară din casă”. Dacă un demon albastru ilustrează furia și supărarea, un demon galben reprezintă agitația, unul verde ilustrează letargia, iar unul negru incapacitatea de a lua o decizie.
  3. (facultativ) O zeiță a norocului, însărcinată cu aruncarea de boabe de soia.
  4. O doză bună de umor și de bucurie

Bătălia anotimpurilor, ilustrate de oni (demonul) și okame (zeița care aduce norocul). ©Livejapan

„Ingredientele” noastre magice pentru alungarea anotimpului rece. ©Dropsofink

Se iau toate ingredientele și se începe exorcizarea anotimpului rece! 💣

Mamemaki se poate desfășura în mai multe moduri:

  1. Scenariul 1: capul familiei aruncă boabele de soia afară pe ușă, strigând „Oni wa soto! Fuku wa uchi!” („Afară cu demonii! Să vină norocul!”)
  2. Scenariul 2: capul familiei poartă masca de oni și rămâne misiune copiilor din casă să îl alunge pe cel care îl interpretează pe oni strigând incantația aducătoare de noroc 😊.
  3. Scenariul 3: include scenariul 2 dar și pe cineva care să îndeplinească rolul bunei zeițe okame, care să arunce cu boabele (ideal, copii casei au fiecare câte o mască de zeiță bună și își adună forțele pentru a-l alunga pe oni).

Mamemaki este o sărbătoare îndrăgită în mod special de cei mici. ©Dropsofink

Ne putem întreba de ce tocmai boabele de soia? Bobul în sine reprezintă sursa renașterii, însă se aleg chiar boabele de soia pentru că soia este aducătoare de noroc ⭐.

Deși nu este o sărbătoare națională, acest mini-festival este tare îndrăgit în fiecare familie. Iar tradițiile depășesc granițele caselor, pentru că în toate orașele mari se organizează adevărate evenimente care să pregătească venirea primăverii.

O sesiune de mamemaki, unde băieții casei îndeplinesc rolul de demoni, în timp ce fetele se ocupă de aducerea primăverii în casă, prin aruncarea de soia în „demoni” 😊. Rolurile pot fi oricând schimbate, pentru ca fiecare să de bucure de toate fațetele acestei tradiții. ©Japanesefoodguide

Seară culturală japoneză „Harumachidzuki Matsuri”©arhivă personală

 

Festival Setsubun la Tokyo ©Gaijinpot

Indiferent de locul în care alegem să petrecem setsubun (alături de prieteni în Japonia, la un festival în Japonia sau să adaptăm această tradiție și să ne bucurăm de ea acasă, lângă încântătoarele zambile), această sărbătoare ne amintește de puterea propriilor noastre intenții, dar și de zicala prea bine cunoscută: cele rele să se spele, cele bune să se-adune! 💖