Atunci când ne gândim la orașul Kobe (神戸市, Kōbe-shi), probabil gândul ne fuge la o specialitate culinară și anume carnea de vită de Kobe. Aceasta este incredibil de scumpă, mulți gurmanzi susținând că ea trebuie să se afle pe lista de „încercat” a oricărui amator de carne de vită. Ceea ce ne dorim să facem în rândurile următoare este să facem mai îndeaproape cunoștință cu acest oraș cu o istorie îndelungată, reinventat însă în urma unor evenimente tragice recente.

 

Kobe fomează alături de Osaka și Kyoto ceea ce este cunoscut sub numele de zona metropolitană Keihanshin, fiind al șaptelea cel mai mare oraș din Japonia. Kobe se află la o distanță de numai 30 de kilometri de Osaka, ceea ce îl face un oraș perfect pentru excursii de o zi din Osaka. Orașul-port Kobe este capitala prefecturii Hyōgo, situată pe insula Honshū.

Vedere asupra portului din Kobe. ©TheStyleMate

Motivul pentru care putem afirma cu certitudine că orașul Kobe a renăscut precum pasărea Phoenix este cutremurul Hanshin Awaji de pe data de 17 ianuarie 1995, care a zguduit prefectura Hyōgo și a distrus în mare parte acest frumos oraș. Cutremurul de 6,9 grade pe scara Richter a schimbat cursul vieții de aici, iar urmările acestui eveniment tragic au avut un ecou puternic în orașul cu o istorie de peste 1000 de ani. 5000 de oameni și-au pierdut viața și zeci de mii de case au fost pur și simplu rase de pe fața pământului.

Exemplu de șosea națională distrusă complet de cutremurul din 1995. ©Wikipedia

Un alt eveniment tragic a fost reprezentat de seria de incendii generate de acest cutremur care parcă au venit pentru a „desăvârși opera” creată de Hanshin Awaji.

Incendiile care au urmat cutremurului din 1995. ©Youtube

De aceea purtăm un respect deosebit orașului, autorităților și cetățenilor din Kobe care au reușit să îl readucă pe lista punctelor de referință pe harta Japoniei. Există însă încă multe clădiri din cărămidă și piatră construite de oameni bogați și mari companii în secolul trecut, acestea fiind un alt motiv pentru care merită să vizităm orașul 😊.

Însă planul nostru este să vă oferim mai mult decât un singur motiv pentru a descoperi acest oraș „supraviețuitor”. Haideți să începem incursiunea descoperirii 👁️‍🗨️

Un loc de neratat este cu siguranță Kitano cho. Kitano cho se află la 15 minute de stația Sannomiya, fiind cunoscut pentru conacele în stil occidental, construite pentru comercianți și diplomați în secolul al XIX-lea și la începutul secolului al XX-lea.

Strada Kitano. ©Wikipedia

Casa Weathercock (風見鶏の館, Kazamidori no Yakata), construită în 1909, cu vedere spre orașul Kobe. ©Wikipedia

Nu vom amâna prea mult momentul în care vom menționa bine-cunoscutul motivul pentru care Kobe se află pe harta gastronomiei mondiale, și anume carne de vită de Kobe. Pentru gurmanzii pasionați de specialități din carne, acest deliciu este de neratat. Este drept că portofelul nostru ar tinde să nu fie de acord cu noi, însă sunt unele momente în care nu trebuie să îl ascultăm. 🤑 Există o mulțime de restaurante din care se poate alege, care oferă nu numai diverse tipuri de carne de vită, ci și o gamă largă de prețuri. La început poate părea copleșitor să descoperi locul potrivit unde să descoperi carnea de vită Kobe „la ea acasă”, însă descoperitul unui local pe gustul nostru face de fapt parte din experiența completă 😊. Pont: există restaurante care percep tarife rezonabile și unde bucătarul ne arată cum pregătește prețioasa carne de vită și cum o servește direct de pe aragaz în farfurii.

Experiența în orașul Kobe nu este completă fără o oprire într-unul din restaurantele care servește carne de vită crescută în regiune. ©Alljapantravel

De ce este carnea de vită de aici atât de cunoscută și atât de prețioasă? Carnea este de o calitate superioară și provine de la vacile din rasa tajima-gyu crescută numai în această regiune. Izolarea lor de alte regiuni se pare că a dus la păstrarea unui gust cu totul special. De asemenea, un alt aspect tipic cărnii de vită Kobe este cantitatea mare de grăsime dintre fibrele musculare, ceea ce o face deosebit de suculentă. Și de prețioasă; și la propriu, și la buzunar. 💰

Pentru a uita de suma investită într-o masă mai aparte, ne vom îndrepta acum către un alt loc care face ca orașul Kobe să se afle pe lista noastră de dorințe și anume portul, un loc perfect pentru o plimbare la apus, un loc plin de magazine și care pulsează a viață și a schimbarea în bine pe care o aduce cu sine fiecare val.

Portul din Kobe și turnul portului, construit în 1963. ©Jalan

Privind imaginea de mai sus ne putem da deja seama că orașul Kobe ne așteaptă cu câteva surprize la nivel de arhitectură. Printre acestea se numără și podul Akashi Kaikyo. Situat în vestul orașului Kobe, acesta se află la o înălțime de 283 de metri și traversează strâmtoarea Akashi. Deși nu vom putea traversa podul în sine, Maiko Marine Promenade are puncte de observare situate sub platforma podului. Platforma poate fi accesată cu liftul care pornește de la baza podului.

Platforma de sub podul Akashi Kaikyo. ©Nomadasaurus

Podul Akashi, unul dintre cele mai spectaculoase poduri suspendate din lume. ©Wikipedia

Muntele Rokko și priveliștea pe care o putem avea asupra orașului pe timp de noapte este un alt motiv pentru care Kobe este un oraș special.

O priveliște de neuitat de pe cel mai înalt vârf din orașul Kobe. ©Nomadasaurus

Un loc care ne amintește despre istoria revenirii orașului Kobe este Muzeul Cutremurului din Kobe, inaugurat în anul 2002. Vizita în acest muzeu interactiv ne va reaminti de forța de care dispunem să ne revenim din momente care par ireparabile. Și astfel, ne vom aminti cu și mai mult respect de priveliștea asupra orașului de care am avut parte pe muntele Rokko.

Muzeul Cutremurului din Kobe, un loc care ne inspiră forța unui nou început. ©Muza Chan

Puterea de a lua totul de la capăt este de fapt o superputere, iar energia pentru astfel de moment o putem lua din liniștea unui loc care inspiră echilibru. Un exemplu din orașul Kobe este templul șintoist Ikuta (生田神社, Ikuta-jinja), care se pare că ar fi fost construit în anul 201 d.Hr., la ordinele Împărătesei Jingū (神功皇后, Jingū-kōgō).

Sala principală a templului șintoist Ikuta. ©Wikipedia

Dacă avem destul noroc, ne vom putea bucura chiar și de teatru în templu, pentru că aici se organizează în mod regulat piese de teatru Noh. O experiență cu adevărat deosebită și plină de semnificație.

Kobe are și tradiție în prepararea de sake, iar cele câteva fabrici din oraș îți pun la dispoziție tururi ghidate prin intermediul cărora vei descoperi numeroase informaţii interesante despre această tradiție, unul dintre aceste locuri fiind Sawa-no-Tsuru.

Sawa-no-Tsuru, locul perfect unse poți afla informații despre tradiția preparării de sake. ©Ichibankobe

Poate că jazzul nu este primul stil muzical care vă vine în minte atunci când vă gândiți la Japonia, însă trebuie să vă mărturisim că Japonia se bucură de o mulțime de localuri de jazz care te transpun în lumea lui Murakami. Un local cu o atmosferă specială este cu siguranță Sone Jazz Bar, deschis de Keiko Sone în anul 1960. Ceea ce a fost la început un ryokan, așadar un han tipic japonez, a devenit unul dintre cele mai populare locuri din Kobe. În această atmosferă plină de viață ne încheiem incursiunea într-un oraș care surprinde în cele mai plăcute moduri. 🎼 💘

Seară de jazz la Sone Jazz Bar. ©Gaijinpot